Žijeme na čtyřce společně 2022


Žijeme na čtyřce společně 2022

Plánované akce 2022Projektu „Žijeme na čtyřce společně 2022 “ se dočkáme i letos! Stejnojmenný projekt, který byl úspěšný i v předchozích třech letech se i nadále zaměřuje na realizaci komplexního souboru opatření na integraci cizinců, přičemž cílovými skupinami integrace nejsou pouze cizinci samotní, ale také majoritní společnost a odborná veřejnost – pedagogové.

Díky společným aktivitám, které jsou navrženy pro děti, či dospělé s odlišným mateřským jazykem se zaručuje úspěšnost integrace. „Cílem je podpora vzájemného soužití a porozumění mezi cizinci a ostatními obyvateli městské části Prahy 4. S pomocí dílčích podprojektů chceme pomoci dospělým i dětem v konverzaci v českém jazyce, neboť znalost českého jazyka je pro cizince zásadní a je podmínkou pro získání českého občanství,“ vysvětluje koordinátorka projektu Anna Chválová.

V projektu bude realizováno deset dílčích podprojektů, které budou děleny na různé aktivity. Na jejich realizaci bude Praha 4 využívat i neziskové organizace. Dílčí podprojekty jsou následující:
  • Pedagogická pracovní skupina k integraci cizinců
  • Kulturní integrace Vietnamců se spolkem INFO-DRÁČEK z.s.
  • Kurzy ČDJ (češtiny jako druhého jazyka) pro děti – cizince
  • Jazyková dovednost a informovanost pro dospělé
  • Integrační aktivity s neziskovou organizací Slovo 21
  • Kulturní integrace Vietnamců se spolkem TAMDA MEDIA z.s.
  • Integrační aktivity s neziskovou organizací In Báze na Praze 4
  • Společně prostě spolu
  • Konzultační činnost a poradenství ke vzdělávání a začleňování žáků cizinců
  • Občanské poradenství pro ukrajinskou komunitu
„Rozhodování se pro pokračování dílčích podprojektů vždy závisí na aktuálních tématech – vzdělávání, integraci jako takové a dalších. Při návrzích dílčích podprojektů vycházíme z dokumentů Strategického plánu hlavního města Prahy,“ doplňuje Anna Chválová.

,,Žijeme na čtyřce společně 2022"  je aktivita pořádaná v rámci projektu na integraci cizinců spolufinancovaného Ministerstvem vnitra ČR a Městskou částí Praha 4.

Ministerstvo vnitra ČR v letošním roce integraci cizinců na lokální úrovni podpořilo a projekt "Žijeme na čtyřce společně 2022" získá dotaci ve výši 1 534 042 Kč (viz Rozhodnutí...). Městská část Praha 4 se bude na projektu podílet částkou minimálně ve výši 10% celkových nákladů.
Dotace je poskytována v souladu s usnesením vlády České republiky č. 26 ze dne 18. ledna 2016. Lhůta pro realizaci projektu je od 1. ledna 2022 do 31. prosince 2022.

Pro snadnější zapojení cizinců a dalších zúčastněných je letos po dobré zkušenosti hlavní informační těžiště projektu realizováno pomocí samostatné facebookové stránky, kde zájemci najdou úplně vše. Od aktualit, přes pozvánky, nabídky a události až po fotografie, fotogalerie, videa a ohlédnutí za akcemi.


NOVINKA:



Výstupy z loňského projektu „Žijeme na čtyřce společně 2021“ naleznete ZDE .



Důležité aktuality k projektu Žijeme na čtyřce společně 2022









Aktualizováno: 02.02.2023 – Vít Drbal
Vytisknout