Zdeněk Miler (1921 - 2011)

Zdeněk MilerZdeněk Miler se narodil 21. února 1921 v Kladně. Vystudoval Grafickou školu a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. Ze začátku chtěl jen malovat obrazy, od roku 1942 ale začal pracovat jako animátor ve zlínských filmových ateliérech. V roce 1945 přešel do studia Bratři v triku, které vedl Jiří Trnka. Pokračoval dále jako animátor, scénárista, výtvarník a režisér. Rovněž začal psát povídky. Jeho první samostatný film se jmenoval O milionáři, který ukradl slunce.

V padesátých letech dostal Zdeněk Miler námět na povídku o tom, jak se vyrábí plátno. Předloha se mu ale nelíbila – byly tam samé stroje a popisy technologických postupů. Rozhodl se proto, že si scénář napíše sám a že celým filmem bude děti provádět sympatické zvířátko, takové, kterému by věřily. Chtěl, aby se jednalo o zvířátko, které ještě nikdy v pohádce nehrálo. Neustále přemýšlel, jaké by to mohlo být, avšak žádné ho dlouho nenapadalo. Až jednou na procházce zakopl o krtinu a tím bylo všechno vyřešeno. Tak vznikl Krtek, slavná postavička filmů nejen pro děti. Pan Miler si dal na svém prvním filmu o Krtkovi záležet – pracoval na něm téměř dva roky, což se ale vyplatilo. Film Jak Krtek ke kalhotkám přišel  byl uveden roku 1956 a na filmovém festivalu v Benátkách byl oceněn řádem Benátského lva. Brzy nato získal cenu na festivalu v Montevideu.

Po tomto úspěchu se Zdeněk Miler zaměřil ve své tvorbě především na Krtka. Následovaly příběhy Krtek a autíčko, Krtek a raketa a další. Krtek začal slavit úspěchy i v zahraničí. Německá televize si objednala 10 filmů o Krtkovi, potom dalších dvanáct. . . nyní je jich už asi padesát. Malíř byl tak zaměstnán, že o napsání dalších příběhů musel požádat své přátele – spisovatele Hanu Doskočilovou a Ivana Klímu. Pro velkou oblibu začaly vycházet rovněž obrázkové knihy. Nejnovější z nich se jmenuje Krtek a televizor.

Kromě Krtka vytvořil Zdeněk Miler také jiné postavy - například hlavní hrdiny pohádky O kohoutkovi a slepičce, Zvědavé štěňátko. Ilustroval Cesty formana Šejtročka a Kubula a Kuba Kubikula. Zdeněk Miler dokázal trávit nad prací o Krtkovi až šestnáct hodin denně. A tak snad jediný člověk, kdo si Krtka neoblíbil, byla malířova manželka Emílie, která pochopitelně na Krtka žárlila. Paní Emílie Milerová je také výtvarnice a maluje krajinky. Krtkovi daly hlas malířovy dcery Kateřina a Barbora. Ilustrace Zdeňka Milera vynikají mistrovstvím a mimořádnou pečlivostí.

Za svou tvorbu získal Zdeněk Miler mnoho ocenění na řadě filmových festivalů. Krtek se těší obrovské oblibě po celém světě. Znají ho děti i dospělí nejen u nás, ale i v Německu, v Japonsku, Číně, Maďarsku, Polsku, ve Francii, Skandinávii a v dalších zemích, všude snad jen kromě USA. A není těžké odpovědět proč – Krtek je skvělý kamarád, který nikdy nezradí, nikdy nikoho nenechá v nouzi, pokaždé si ví rady, každému pomůže a vše dobře dopadne. Proto také tato postavička přežije všechny ostatní, takové, které jsou jen konzumním výtvorem a módním hitem. Pan Miler je vzácným člověkem, kterému se podařilo najít cestu k dětem. Jeho příběhy jsou plné laskavosti, pohody a klidu, Krtek dal lásku, radost a dobro už více generacím, Krtova dobrodružství jsou dětem zdrojem radosti i ponaučení. V roce 2006 byl Zdeněk Miler oceněn prezidentem republiky Medailí Za zásluhy I. stupně.

Výtvarník Zdeněk Miler zemřel ve středu 30. listopadu 2011 ve věku 90 let v sanatoriu v Nové Vsi pod Pleší.