Rostlinný bioodpad třídí Pražané už do čtyřiceti tisíc nádob


Obyvatelé hlavního města uložili loni do hnědých nádob téměř 15 300 tun bioodpadu. Pražské služby jim v té souvislosti připomínají správné třídění rostlinných zbytků. Pro ty, kteří nevyužívají vlastní kompostéry, jsou tu hnědé nádoby na bioodpad, bio velkoobjemové kontejnery i sběrné dvory. Kuchyňské zbytky živočišného původu do nich ale rozhodně nepatří.

Svoz bioodpadu si mohou obyvatelé metropole zatím nastavit, na výběr mají ze dvou variant. První je sezónní, který letos začal 25. března a skončí začátkem zimy. Vhodný je pro zahrádkáře a momentálně ho využívá cca 60 % držitelů hnědých popelnic. Druhou možností je celoroční svoz. Ten Pražské služby doporučují hlavně domácnostem v bytových domech se stabilní produkcí rostlinného bioodpadu po celý rok. A připomínají: Každý, kdo platí poplatky za černou popelnici na směs, má tu hnědou bezplatně.

Pozor na chyby při třídění

Při třídění je důležité nemíchat páté přes deváté.
  • Do bioodpadu patří jen rostlinné zbytky. Listí, tráva, plevel, větvičky, rostliny, zbytky ovoce, zeleniny a podobně. 
  • Pražské služby důrazně apelují, aby lidé do bioodpadu nevyhazovali pečivo, vejce, kosti, mléčné výrobky, maso, ani žádné obaly a sáčky.
  • Do bioodpadu nepatří ani podestýlka po domácích mazlíčcích, protože může být kontaminovaná patogeny a parazity, což znehodnotí obsah celé nádoby. 
  • Popelnice na bioodpad se řídí jinými pravidly než soukromý kompost.
Kromě klasických hnědých nádob přistavuje hlavní město pro obyvatele i velkoobjemové kontejnery na bioodpad. Do nich mohou odložit to, co se do popelnic nevejde – velké množství listí, trávy, větví ze stromů a tak podobně. Datum a místo přistavení BIO VOK jde snadno dohledat na magistrátním webu .

Dobře vytříděný bioodpad poslouží městským parkům v podobě kompostu. Rostlinné zbytky vozí Pražské služby do kompostáren.

Další informace najdete v Informační brožuře MHMP k bioodpadu .

Rostlinný bioodpad třídí Pražané už do čtyřiceti tisíc nádob





Aktualizováno: 27.03.2024 – Vít Drbal
Vytisknout